fbpx
KSC-20160408-PH_KLS0003_0119

“Fabriken är produkten”

…och varför vi alla kan lära oss något av Elon Musk.

För er som följt mig ett tag är det kanske ingen nyhet att jag är ett fan av Elon Musk. Väldigt rika personer får ofta mycket kritik, inte minst i Sverige där vi i tidig ålder får lära oss allt om att inte sticka ut för mycket, prestationsmässigt. Lagom är bra. Elon Musk är allt annat än lagom. Att vara världens rikaste person skaver med de svenska idealen. Men miljardärer blir också ständigt ifrågasatta för att de har ett stort ansvar, ett ansvar som Elon Musk tar på allvar. Enligt mig.

Jag har följt Elon Musk i många år nu. Det jag gillar med honom har ingenting med pengar att göra. Och jag vet att det är lite naivt, men när han själv hävdar om och om igen att pengar aldrig har varit hans slutmål eller drivkraft tror jag faktiskt på honom.

KSC-20160408-PH_KLS0003_0119
Elon till vänster.
(KSC-20160408-PH_KLS0003_0119 by NASAKennedy is licensed under CC-BY-SA 2.0)

Elon Musk symboliserar det fina med kapitalism, för mig. Ett ord som jag börjar göra upp med i mitt liv. Ordet kapitalism har en rätt dålig klang för många av oss och jag har mer eller mindre kräkts på det ordet förr. För kapitalism kopplas ofta lite slarvigt ihop med att roffa åt sig och att spendera jordens resurser på ett ansvarslöst sätt. Men då pratar vi inte om kapitalism utan om egoism. Kapitalism uppstår när en person säljer en produkt eller tjänst till ett pris som en köpare är redo att betala. Och precis som med alla fenomen i mänskligt socialt liv kan kapitalism användas till ont, men också till gott.

Här är det på sin plats att jämföra Elon Musk (alltså, världens just nu rikaste person) med Jeff Bezos (världens just nu näst rikaste person). Visst finns det mycket att säga om den jämförelsen, men rent krasst använder Elon Musk sin förmögenhet till att bygga produkter och företag för att rädda jorden eller rädda mänskligheten. Jeff Bezos använder sina pengar för att…få mer pengar. Jeff Bezos är symbolen för det klassiska gamla vanliga. Duktig affärsman. inte mycket mer. Elon Musk är symbolen för något nytt. Han är svår att sätta fingret på. Svår att förutsäga.

Hela skillnaden ligger i citat som finns i rubriken:

The factory is the product.

Elon Musk verkar ständigt blicka bortom sina egna produkter och se världen på ett fundamentalt annorlunda sett än andra miljardärer. När bilbyggare i alla tider har sett bilen som slutprodukten ser Elon Musk en chans att förändra hela grunden till det vi idag kallar för bilar. Det han utvecklar är inte nya bilar för att tjäna en massa pengar. Han utvecklar och utmanar själva grunderna för framtidens transport. Han ser att det mesta vi sysslat med fram tills nu är totalt ohållbart. Bilen är inte produkten. Det är produktionen av bilen som är produkten. Farkoster till Mars är inte produkten. Det är hur vi producerar och sen återvinner farkoster till Mars som är produkten. Tunnlar under städer är inte produkten, det är en framtid utan lika många bilar på marken som är produkten.

Men “The factory is the product” utgör också ett skifte som är större än det materialistiska. Något som vi alla kan ta till oss på livsresan. För det är inte alltid målet som är målet. Eller hur? Resan är ett mål i sig. Kanske det enda riktigt viktiga målet. Det viktiga är inte exakt hur slutprodukten kommer se ut, utan hur resan dit såg ut. Och vidare, hur den resan kan återupprepas och utvecklas för att mynna ut i “produkter” vi aldrig kunde föreställa oss. Är vi beredda på det? Vågar du den resan? Jag älskar det perspektivet på livet.

Och här är hans numera lite legendariska svar på Twitter när en användare kritiserade honom för att inte fokusera tillräckligt mycket på bilen:

Min brasklapp för dagen får väl bli att pengar har korrumperat människor i alla tider. Det finns såklart inga garantier för att Elon Musk kommer hålla sig nykter i den aspekten. Men fram till nu är han en av de mest disruptiva och spännande personer i en ofta rätt så otrevlig kapitalistisk och egoistisk värld. Han är också den enda person vars twitterkonto jag har aktiva notiser från. Han borde kännas sig priviligerad 🙂

Ha en fin dag!

/p

2 svar

Kommentera något på denna text...

Dela detta inlägga:

Relaterat innehåll