fbpx
aerial photo of highway

Två ord för 2022 (del 2)

Det andra ordet för 2022 är motstånd. Varför det är mitt andra ord har lite att göra med mitt inlägg om 3 saker som förändrat mitt liv. Läs gärna det först om du vill. Inget måste, men det ger kanske lite ytterligare kontext.

I träningsvärlden pratar man ofta om motståndsträning eller resistance training. Om kroppen ska bli motståndskraftig, oavsett om det handlar om muskelbyggande eller motion måste man addera motstånd på något sätt. Om den ska bli mer motståndskraftig måste man addera mer motstånd. För mig har detta på senare år blivit mer och mer livsfilosofi än bara träningsmetodik.

På samma sätt som vår fysiska kropp är designad för att växa vid motstånd är också vår osynliga kropp det. Själen, anden, hela livet i ett större perspektiv. Inget utvecklas, mognar och växer utan någon form av motstånd.

Därför är mitt andra ord för 2022 motstånd.

För att aldrig glömma att motionera motståndskraften i livet.

Motstånd är inget farligt. Det är vad jag vill fortsätta att lära min kropp och mitt sinne. Motstånd är bra. Det är faktiskt livsnödvändigt. Och jag tror att det händer något med vår hantering av livet när vi börjar se på motstånd som något i grunden positivt. Något som stärker och bygger snarare än bryter ner och sliter. Och än mer, när vi börjar addera mer motstånd, med vilje, för att träna inför stunder när det verkligen kommer behövas.

Ett tydligt exempel för mig är kyla. Nuförtiden känner jag ofta att vintern kommer som en objuden gäst. Kylan är jobbig och obekväm. Så istället för att gå runt och avsky kylan tränar jag på att bli vän med den och bygga upp en mer naturlig motståndskraft mot den. För min del handlar det om vinterbad och kalla duschar. Det finns fysiska vinster med det, men för min del handlar vinsten mycket mer om den psykologiska eller själsliga vinsten. För om jag klarar av att bada med is omkring mig, om jag klarar av att vara fullt närvarande i det, kommer jag helt säkert bättre klara av att gå ut på promenad en blåsig vinterdag.

En annan motståndsövning som jag vill utforska mer under 2022 handlar om maten. Om hunger, helt enkelt. Att hoppa över måltider och fasta på regelbunden basis. Mer om det i inlägget som är länkat längst upp.

Vad tänker du när du hör ordet motstånd eller motståndskraft? Hur tränar du på det i ditt liv? Är det viktigt för dig?

Kommentera något på denna text...

Dela detta inlägga:

Relaterat innehåll