fbpx

…sa ingen, någonsin. Eller, har du stått där på nyårsnatten och klingat i glasen samtidigt som du önskat dina nära och kära ett riktigt gott gammalt år? Det har inte jag heller. Och samtidigt, är det inte ungefär det många av oss gör på nyår? Går in i ett gammalt år. Det som kunde bli något nytt blev samma gamla vanliga.

När jag tänker på den där frasen – ”Gott nytt år” – påminns jag om Gandalf när han möter Bilbo Bagger i filmen The Hobbit. Bilbo hälsar Gandalf med ett helt vanligt och kanske lite slentrianmässigt “Godmorgon!”. Gandalf, som inte är mycket för slentrian, responderar med att problematisera Bilbos hälsning i en mängd olika vinklar. Menar Bilbo att han önskar Gandalf en god morgon eller menar han att det är en objektivt sett god morgon, oavsett om Gandalf tycker så eller inte? Eller menar Bilbo kanske att han själv har en god morgon och att han bara vill berätta det för Gandalf?

Vad menar vi egentligen när vi säger ”Gott nytt år”?

Alla vi som levt några år här på jorden vet att det inte är något magiskt med nyår, rent funktionellt alltså. Nyår är inte en knapp eller en switch i tillvaron. Det händer väl inget speciellt på tolvslaget, eller? Huset står förhoppningsvis kvar. Lägenheten ser ungefär likadan ut som innan vi gick ut och tittade på nyårsraketerna på balkongen. Vi går på samma golv, vi har samma kläder i garderoben och vi har samma diskmaskin att fylla med nyårsdisken. Ingenting blir egentligen nytt, bara för att det blir nyår.

Men tänk om vi faktiskt skulle börja ta den där frasen på allvar. Börja använda oss av den. Som ett verktyg mer än en slentrianmässig lyckönskan. Inte, ”Gott nytt år?” Utan ”Gott NYTT år!” Lite tryck bakom orden. Lite förväntan i tonen. Lite fyrverkeri i blicken. Det innebär ju något, detta nya år. Du och jag är några av de lyckligt lottade som överlevde ända hit. Låt oss tillsammans ta ansvar och göra något nytt av det gamla. Detta är vår chans. Den kommer bara en gång om året och det nya händer inte av sig själv. Det nya året behöver dig och mig för att bli nytt.

Så, det spelar faktiskt ingen roll att mitt liv kanske inte riktigt ser ut som jag tycker att det borde just nu eller att nån relation inte riktigt är som jag hade önskat att den skulle vara, just nu. För det tillhör snart ett gammalt år. Något att lära av, men också något att lämna. Det nya är på väg nu. Om vi vill det. Det sprakar av nya relationer, nya möjligheter, nya vyer, nya chanser och nya ögonblick någonstans där bortom 31 december. Vi ses i det nya!

Gott NYTT år!

Kommentera något på denna text...

Dela detta inlägga:

Relaterat innehåll