fbpx
black claw hammer on brown wooden plank

En sund relation till sociala medier

Sociala medier är ett verktyg. Inte mycket mer än så. Som en sax eller en hammare eller något annat med ett specifikt användningsområde. Om människor inte hade valt att använda sociala medier hade det inte funnits.

Det finns för att det på något sätt behövs.

Och alla verktyg går att ha en konstruktiv eller destruktiv relation till. Det är helt och hållet upp till användaren. Visst spelar algoritmerna och företagen bakom medierna en roll, men den största rollen i relationen till sociala medier spelar du och jag.

Det är du och jag som ansvarar för hur vi:

  1. Producerar innehåll på sociala medier.
  2. Hur vi konsumerar innehåll på sociala medier.

Det är bara du och jag som verkligen kan avgöra om det vi publicerar är nyttigt för oss själva och för de som ska ta del av det.

Det är också bara du och jag som på riktigt kan avgöra om det vi konsumerar gör något bra med oss eller inte.

Det är grunden. Sen behöver vi självklart prata om barns och ungdomars användande och vem som har ansvar för det. Även sponsrat innehåll, företagens ansvar och miljardindustrin bakom det hela. Visst är sociala medier ett komplext fenomen i tiden.

Men samtalet om sociala medier behöver börja med dig och mig som väljer att använda verktyget. Vad vi gör med det och vad vi låter det göra med oss.

/p

Kommentera något på denna text...

Dela detta inlägga:

Relaterat innehåll

Att ta igen sig handlar om att ta ut sig

Det slog mig i den eviga staden.

Både min fru och jag hade haft en hektisk tid. Mycket med jobb, barnen, plugg, fritid etc. Ibland bär livet iväg med en på ett nästan kusligt sätt. Och plötsligt befinner man sig kanske på en plats som inte känns helt hållbar.

Då åkte vi till Rom, den eviga staden.

Läs mer...