fbpx

Det finns en sak med iskalla bad på vintern som är hela grejen för mig. Visst finns det hälsofördelar som är rent fysiologiska, men det är inte den stora grejen, inte för mig.

Att göra ett isbad, kallbad eller vinterbad eller vad man nu kallar det för handlar om uppståndelse.

Ja, visst låter det dramatiskt. Och det är faktiskt ganska dramatiskt.

Minuterna innan man gör sina första isbad i livet tror man inte att man kommer klara det. Varenda liten cell i kroppen säger till dig att du inte borde. Det är livsfarligt. Du kommer dö. Gör det inte!!

Och det är ju sant. Till viss del. För iskalla bad är livsfarligt, om man skulle stanna där länge. Det vet kroppen. Det är en livsfarlig miljö för oss.

Men det vi gör när vi kallbadar på vintern är något annat. Vi utsätter oss inte för livsfara, bara en enorm stress, under en väldigt kort stund. Och det är inte farligt utan precis tvärtom. Att utsätta kroppen för kortvarig stress är nyttigt. Precis som vilket träningspass som helst. Det bygger upp fysiskt motstånd och mental styrka och förståelse att livet är hanterbart, oavsett vad som händer.

Så, isbad är det mest effektiva sättet att berätta för hela min existens att jag faktiskt lever. Jag trodde jag skulle dö, men jag lever. En slags kontrollerad död och uppståndelse.

Problemet för många människor idag är att det inte finns några stora skiften i livet. Ibland kan det kännas som man går runt som en halsovande zombie. Alltid varm, alltid mätt, alltid bekväm, aldrig andfådd…etc. Det är inte så människokroppen är designad att leva. Vi behöver påslag av stress då och då för att mekanismer i kroppen ska komma till liv. Mekanismer som gör oss mer medvetna om vår inre styrka våra fysiska möjligheter och vårt välbefinnande. Om vi lever zombielivet mest hela tiden kommer kroppen tro att dessa mekanismer inte behövs. De förblir sovande.

Och precis som benmusklerna, bålen eller axlarna bättre klarar av enklare fysiskt motstånd när de tränas för större belastning klarar också kroppen och hjärnan av det vanliga livet lite bättre när vi då och då utsätter den för rejäl stress. Isbadet blir en så maxad upplevelse av stress och motstånd så den stress och det motstånd livet bjuder på efteråt blir mycket lättare att hantera.

Vad tänker du om detta? Kan du tänka dig att bada i nollgradigt vatten? Har du gjort det? Hur kändes det innan och efter? Skriv gärna en kommentar om du vill.

Ha en fin dag! /p

Dopp i Vättern på Nyårsdagen 2022
Dopp i Vättern på Nyårsdagen 2022

4 svar

  1. Spännande och intressant beskrivning av hur ett vinterbad kan påverka oss inte bara i stunden utan i själva livet. Tack.

  2. Vilken intressant och spännande beskrivning av känslan vid kalldopp och jag instämmer. Det är verkligen ett stort motstånd som övervinns av dig själv och som ger en fantastisk utdelning. Ett lugn och en inre frid som du bär med dig under resten av dagen.

Kommentera något på denna text...

Dela detta inlägga:

Relaterat innehåll