fbpx
a person composing a personal letter

Två sätt att skriva text på

The printer method and the pixel method

Jag älskar när man stöter på någon som sätter ord på exakt det man själv varit med om. Nyligen upptäckte jag en person som snabbt blivit en stor inspiration för mig – David Perell. Han är en digital skribent kan man säga. Inte journalist och inte heller en klassisk bloggare. Han skriver essäer. Det är vad han gör och han lever på det. Inget förlag och inga tryckta böcker. Sen gör han lite podd och kurser och nyhetsbrev och sånt där också, men jag blir alltid så inspirerad när jag stöter på personer som bara går sin egen väg och på nåt magiskt sätt får det till en heltidssysselsättning. Kolla in honom om du gillar sånt!

En sak som jag kände igen mig så mycket i var hans idé om att man i grunden kan författa text på två olika sätt. The printer method och The pixel method.

The printer method går ut på att jobba fram exakta texter, mening för mening. Där går man inte tillbaka och redigerar så mycket utan ser till att bearbeta formuleringarna såpass noggrant att varje mening blir mer eller mindre perfekt.

The pixel method handlar om det rakt motsatta. Man bara skriver, skriver och skriver. Hur dåligt formulerat och ofärdigt något än känns så bara skriver man. Den färdiga texten framträder som en pixlig bild som blir mer och mer tydlig ju mer man redigerar det man skrivit.

För mig finns det bara Pixel Method och för alla som vill börja utforska skrivandet är det bara den jag skulle rekommendera. Eller som Perell själv skriver:

Embrace the Pixel Method instead. And remember, even the best ideas are born blurry.

Det finns mycket att säga om det och helt klart anledning att återkomma. Men hur tänker du om detta? Printer eller Pixel? När du skriver mejl, uppsatser eller annat, hur tar du dig an det?

3 svar

  1. Jag använder färre ord när jag skriver och formulerar mer mening för mening. Går tillbaks i texten för justering för att få mer flyt i texten eftersom jag är kort och koncist och det kan bli för avhugget.

Kommentera något på denna text...

Dela detta inlägga:

Relaterat innehåll