Publicerad den

Är all kärlek bra kärlek?

Ibland har jag stött på devisen ”All kärlek är bra kärlek!” och varje gång tänker jag att det inte riktigt stämmer. Det är ganska viktigt, att ibland fundera på skillnaden mellan bra och mindre bra kärlek.

Två exempel:

Person A har levt i ett förhållande med person B under en tid. Plötsligt upplever person A att hen har känslor för en annan person (C).

Vad är bra kärlek?

Är bra kärlek att bejaka känslan (passionen, attraktionen, dragningen) till person C och lämna person B och inleda ett förhållande med person C? Eller är bra kärlek att stanna kvar hos person B och på något sätt försöka kontrollera sina känslor för person C?

Ett annat exempel. Per är en av föräldrarna i en familj med två föräldrar och tre barn. I en period av livet upplever Per en stark kärlek och medkänsla till en hemlös familj som han möter på gatan varje dag han går till jobbet. Han vill ta hand om dem och låta dem bo hemma hos sin egen familj ett tag. Pers familj gillar inte förslaget utan tycker att de har nog med problem och bestyr i familjen som den är.

Vad är bra kärlek?

Är bra kärlek för Per att bejaka känslorna för den utsatta familjen och ta hand om dem oavsett vad hans egen familj tycker? Eller är bra kärlek att lyssna på familjen och på något sätt hantera sina känslor för den utsatta familjen?

Ingen vet ju vad som är den bästa lösning i dessa båda situationer. Man skulle behöva mer kött på benen för att kunna bilda sig en klar uppfattning. Men en sak kan vi väl ändå enas omkring:

Kärlek är en ganska rörig sak.

Det går inte bara att säga: ”All kärlek är bra kärlek!” Och jag skulle nog vilja spetsa till det ännu lite mer.

Man bör inte säga så.

Man bör inte uppmana människor att instinktivt och okritiskt bara handla på känslan ”kärlek”. Det blir kaos av en sån livsstil. Helt säkert. Det måste få vara OK att ibland ta kontroll på kärleken. Kanske ganska ofta till och med. Att ta ett steg tillbaka och fundera. Är detta verkligen vad hela jag vill? Är detta verkligen den bästa vägen just nu? Kommer detta att bli en bra lösning i längden? Är detta verkligen kärlek? Bra kärlek?

För kärlek, i alla fall i min värld, handlar minst lika mycket om överlåtelse, trofasthet och beslutsamhet som det handlar om passion, förälskelse och attraktion.