Publicerad den

Svårt att välja? Läs detta!

Det sägs att vi gör 35.000 val per dag. Det handlar om alltifrån att bestämma vilka flingor vi ska ha till frukost till att bestämma om vi ska tacka ja till ett nytt jobb eller inte.

Oavsett om det är stora och livsavgörande val eller inte finns det alltid något i grunden som styr vad vi väljer och det handlar om en liten fråga:

Vem vill jag vara?

Det är en liten fråga men den är helt avgörande och den ligger alltid och pyr där bak i medvetandet hos oss alla. För det finns mycket som pockar på vår uppmärksamhet i den typ av värld vi lever i idag. Det är inte bara marknadskrafter som vill att vi ska välja just deras produkt eller livsstil. Våra vänner, kollegor och familj presenterar också mer eller mindre medvetet sina åsikter för oss om vad de tycker vi bör välja och hur de tycker vi bör leva.

Och visst, det är ingen fara att låta sig påverkas och inspireras av sin omgivning när vi väljer hur vi ska leva våra liv. Men i slutändan är det alltid du och jag som måste göra valet. För annars kommer vi förr eller senare må dåligt av den där vägen vi slog in på, söka oss bort från den och tillbaka till den första platsen. Vägskälet. Där du kanske står just nu.

Ok, det kanske låter lite egoistiskt och självcentrerat, men det är bara så vi människor fungerar. Vi kan inte låta andra människor diktera villkoren i våra liv. Vi måste landa i vilka vi själva vill vara och sen utgå ifrån det. Det är inte egoism. Det är att ta ansvar, på riktigt.

Så om du befinner dig där just nu. Vi snackar inte frukostflingor-val. Men du kanske befinner dig i något slags vägskäl i livet. läs vidare några rader till.

Jag tror det finns en liten försiktig röst inom var och en av oss. En liten existentiell rot som vet precis vem du är och vad du längtar efter. Men den blir ganska lätt överröstad. Så, ta en kopp te och sätt dig i din favoritfåtölj. Eller gå ut på en promenad eller lägg dig på altanen och låt den där frågan landa i dig. På riktigt.

Vem vill jag vara? Just jag, i just detta val?

Det finns något väldigt grundläggande med den frågan som hjälper oss människor att sålla bland olika röster, intryck och valmöjligheter. Vill jag vara den som stannar kvar i detta förhållande eller vill jag vara den som går? Vill jag vara den som tar det där jobbet eller den som tackar nej? Vill jag vara den som bor i det där huset eller borde jag bo någon annanstans?

De stora valen i livet handlar också ofta om en längre tidsperiod så frågan kan ställas på ett annat sätt: Om fem år, vill jag vara den som arbetar där eller bor där eller lever med den personen?

Så, glöm för en stund alla de 34.999 andra val du står inför idag och landa i den mest grundläggande frågan du kan ställa dig själv i just det där viktiga valet du står inför just nu.

Vem vill jag vara?